Vragen

Inhoudsopgave

Testen Lidmaatschap
Privacy SIG
Actviteiten Internationaal

Testen

Q: Ik ben ingeschreven voor de IQ-test, maar kan niet komen. Wat nu ?

A: Op verscheidene testlocaties moeten wij mensen in de wachtrij zetten of naar een andere provincie verwijzen omdat de sessie volzet is.
Daarom vragen wij dat u ons ten laatste één week op voorhand op de hoogte brengt van uw afwezigheid.
U kunt zich dan één keer voor een andere testsessie inschrijven zonder opnieuw te betalen en een andere kandidaat kan de vrijgekomen plaats innemen.

Terug naar boven

Lidmaatschap

Q: Hoe / waar / wanneer betaal ik lidgeld ?

A: De bijdrage wordt betaald via het document "Bijdrage 2012".

Q: Hoe / wanneer krijg ik een "Mensa Membership Number (MBE)"-nummer ?

A: Je krijgt een MBE-nummer toegestuurd na betaling via bankoverschrijving en bevestiging van de penningmeester.

Q: Ik kan online geen account aanmaken voor de website omdat ik (nog) geen MBE-nummer heb.

A: Dat is correct, je online account kun je pas aanmaken nadat je een MBE-nummer hebt ontvangen.

Q: Heb ik via het ledengedeelte toegang tot de elektronische versie van ComMensal ?

A: Wis en waarachtig, eenmaal je account aangemaakt is, heb je toegang tot het volledige ledengedeelte en dus ook de elektronische versie van de ComMensal.

Q: Kent iedereen elkaars IQ bij Mensa Be ? Is er een soort pikorde ?

A: Het beeld van Mensa is een gezellige ronde tafel, waar iedereen in een sfeer van broeder- en zusterlijkheid kan aanschuiven onder gelijken. Het laatste wat we willen is een argumentatie in de zin van "Mijn IQ is zeven punten hoger dan het jouwe, dus ik heb gelijk !" Daarom is het motto op onze bijeenkomsten : "Welkom. Hang je IQ aan de kapstok en kom binnen."

Terug naar boven

Privacy

Q: Komt mijn naam op de pagina "Publieke ledenlijst" ?

A: Dat kan je zelf beslissen door het aan te duiden in de online ledendatabank.

Q: Zijn mijn gegevens ingevuld in de databank ?

A: We proberen zoveel mogelijk gegevens in te vullen, maar kijk dit zeker na om te garanderen dat zij correct zijn. De VZW heeft de verplichting om de gegevens van zijn leden zo accuraat mogelijk bij te houden.

Q: Zijn de gegevens bekend bij andere organisaties?

A: Neen, uw gegevens worden enkel gebruikt binnen Mensa Be vzw/asbl en door Mensa Internationaal

 

Terug naar boven

SIG's

Q: Wat zijn SIG's ?

A: Mensanen met eenzelfde hobby, interesse of achtergrond kunnen ervoor kiezen om een SIG (special interest group) op te richten. Dergelijke SIG is toegankelijk voor alle leden en biedt de mogelijkheid om zich te verdiepen in het onderwerp van de SIG. Ook SIG's uit andere landen staan open voor leden van Mensa Be. Een lijst van de SIG's van Mensa Be kun je vinden in de ComMensal. Een lijst van internationale SIG’s vind je op de website van Mensa International : "Mensa International" (na aanvraag van een login en een wachtwoord)

Q: Kan ik me registreren bij JobNet ?

A: Leden van Mensa Be - en ook buitenlandse leden na goedkeuring door het bestuur - kunnen zich registreren bij JobNet.

Terug naar boven

Activiteiten

Q: Ben ik verplicht naar meetings van Mensa Be te gaan ?

A: Hoe meer leden naar onze activiteiten komen, hoe liever wij het hebben. Maar uiteraard beslis je volledig vrij of en hoe vaak je deelneemt. De organisator waardeert het doorgaans als je jouw aanwezigheid op voorhand aankondigt. Soms wordt het zelfs uitdrukkelijk gevraagd, vaak ook niet. Veel hangt af van de aard van de bijeenkomst.

Q: Moet ik in kostuum verschijnen ?

A: Dat is toegestaan, maar het is zeker tijdens een herfstige boswandeling niet aan te raden.

Q: Moet ik zelf dingen organiseren ?

A: Doe gerust voorstellen en als je er zin in hebt : ga aan de slag ! Zoals in elke vereniging is het aantal deelnemers groter dan het aantal organisatoren. En zoals in elke vereniging hebben we beide nodig voor een bloeiend verenigingsleven.

Q: Hoeveel kost het om naar "borrels" te gaan ? Moet ik daar iedereen trakteren ?

A: Gewone borrelpraatjes kosten je enkel wat je die avond consumeert. Een trappist kost allicht meer dan een spuitwatertje en als je iets wil eten, betaal je daar ook voor. In de regel betaalt iedereen zijn eigen drank. Indien voor een activiteit kosten aangerekend worden, dan wordt dit normaal gezien ruim op voorhand aangekondigd.

Q: Mag ik iemand mee brengen naar een activiteit ?

A: Bij heel wat activiteiten wordt expliciet aangegeven of je partner, je kinderen of zelfs je hond welkom is. Onze borrelpraatjes zijn in principe enkel voor leden. We staan wel toe dat niet-leden eenmalig mee komen, zodat je bijv. gezamenlijk een namiddag gezellig winkelen bij ons kunt afsluiten.

Q: Ik heb wat drempelvrees, kan ik eerst eens met een Mensaan babbelen ?

A: Contacteer gerust je plaatselijke verantwoordelijke, de persoon bij wie je de test hebt afgelegd, ...

Q: Welk soort publiek trekt het Gentse borrelpraatje ?

A: Verwacht je aan ca. 8 à 10 twintigers, dertigers en veertigers aan een lange tafel. Er zal ongetwijfeld een informaticus bij je aan tafel zitten, maar ook de leerkracht, de bibliothecaresse en de taxichauffeur kun je er treffen. Onder andere.

Q: Welk soort publiek trekt het Brugse borrelpraatje ?

A: Verwacht zes tot elf twintigers tot vijftigers van nieuwsgierige aard en met een goed gevoel voor humor. De ambtenaar met een economische of een taalkundige achtergrond, de leerkracht met een technisch of een wiskundig diploma, de informaticus, de boekhouder, de arbeider aan de lopende band en de eeuwige student zijn slechts enkele van onze regelmatige passanten.

Q: Welke taal of talen worden op het Brusselse borrelpraatje gesproken ?

A: De meeste leden uit Brussel zijn Franstalig, maar ook in het Nederlands kun je er vlot terecht. De meeste aanwezigen verstaan het goed en verscheidene spreken het vlot of zelfs perfect. Deze borrel trekt trouwens geregeld leden uit Vlaams-Brabant, Antwerpen en zelfs West-Vlaanderen. Occasioneel trekt deze borrel ook ex-pats, die zich van het Engels bedienen.

Terug naar boven

Internationaal

Q: Kan ik me ook aanmelden bij andere Mensa's ?

A: Verschillende landen bieden de leden van Mensa Be de mogelijkheid om gastlid te worden. Het is zonder meer mogelijk om aan een activiteit van een andere Mensa deel te nemen. Via de website van Mensa International kun je de andere nationale Mensa’s contacteren : "Mensa International"

Terug naar boven